MAŁA ZU I KUCHNIA

Tort urodzinowy dla dziecka AKTUALIZACJA

Ostatnio na fb wpadłam na dyskusję na temat przepisów na torty. Oczywiście pochwaliłam się moim wynalazkiem O TU,  który wymyśliłam na pierwsze urodziny Zu. Potem jeszcze kilka razy robiłam- w tym roku niestety się nie udało :(.

tort na urodziny dziecka

Wracając do tematu, moja nowa wirtualna koleżanka- Sylwia, zrobiła go! Dostałam nawet piękne zdjęcie :).

Wyszedł ekstra! Nie chwaląc się jestem MEGA, MEGA dumna, bo ja prawie nic innego nie umiem słodkiego robić. Moją domeną są warzywa, o czym nie raz tu wspominałam ;).

Podczas naszej rozmowy uściśliłam ilość składników, czego nie zrobiłam w poście z 2014. Aktualizuję te dane:

Jak zrobić tort na urodziny dziecka?
 
Krem:

250g sera mascarpone
500g śmietanka kremówka
600 g mrożonych malin
słoik dobrej jakości dżemu malinowego bądź konfitury

Jak zrobić krem?
Ubita śmietana i mascarpone- mieszasz delikatnie, dzielisz do dwóch  misek.
Jedna( więcej tu kremy) – to będzie krem do smarowania biszkoptu z zewnątrz, żeby był piękny biały.

Druga- to będzie nasz krem- nadzienie i tu do kremy dodajesz dżem i kilka malin mrożonych. I smarujemy tym rozkrojony biszkopt.
Przykrywasz, górną częścią biszkoptu, przyciskasz lekko-po bokach trochę może wypłynąć
i smarujesz z wierzchu kremem białym.
 Układasz mrożone maliny na górze, jedna przy drugiej ( na zdj w poście z 2014r widać).

WAŻNE 

Śmietanka przed ubijaniem musi być dobrze schłodzona, żeby dało się ją ubić- trzeba być ostrożnym przy tym- tu brzmię jak jakiś spec tfu tfu,
ale można ją czasem ” przebić” co znaczy, że zrobią się w niej takie
grudki jak masło- zdarzyło mi się kilka razy niestety. Po prostu przy
ubijania trzeba być czujnym,  jak tylko zrobi się sztywna, wyłączyć mikser.

tort dla dziecka, tort domowy, maliny, mascarpone, biszkopt, tort urodzinowy

 A tu nasz tort z 2013 roku.

Poprzedni Next Post

You Might Also Like

Brak Komentarzy

Twój komentarz